Снимка Булфото, архив Топлинните счетоводители в България да спрат да

...
 Снимка Булфото, архив Топлинните счетоводители в България да спрат да
Коментари Харесай

Манолова: Топлинните счетоводители да не издевателстват над хората с дистанционните топломери и водомери

 Снимка Булфото, списък
Топлинните счетоводители в България да спрат да издевателстват над хората и да ги принуждават да си закупуват уреди, водомери и топломери за отдалечено отчитане, защото не са признати съответните промени в Закона за енергетиката.

За това предизвести ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова във връзка десетки сигнали на жители в приемната й, че топлинни счетоводители ги принуждават да си закупуват отдалечени уреди.

Тя прикани разноските за пазаруване на отдалечени уреди да се поемат от бюджета на Министерството на енергетиката или министър председателят Борисов да сътвори специфична финансова стратегия да подкрепи семействата, като обезпечи и средствата за нея, без значение дали по европейски стратегии. Още повече, че сега хората са мощно затруднени поради втората вълна на COVID-кризата и хиляди български жители са и заболели, и без работа, и без приходи.

Съгласно Директивата за енергийна успеваемост от 25 октомври 2020 година  всички консуматори фактически следва да си закупят уреди за дялово систематизиране на топлинна сила, топломери и водомери за топла вода единствено с дистанционно управление, само че в закон у нас това още не е признато.

През месец май 2020 година Министерството на енергетиката организира публично разискване за изменение и допълнение в Закона за енергийната успеваемост, надлежно в Закона за енергетиката, по отношение на въвеждането на тези отговорности за потребителите в България.

Тогава от „ Изправи се.БГ ” изпратихме мнение до Министерството на енергетиката, към което приложихме разбор, че ще се наложи потребителите да извадят 100 млн. лева, с цел да закупят уреди, топломери и водомери с отдалечено отчитане.  До този миг промените и допълненията на двата закона не са импортирани за разглеждане в Народното събрание, надлежно не са признати. По тази причина жителите да пренебрегват топлинни счетоводители, които се пробват да ги принуждават да си купуват такива уреди, акцентира Манолова.

Защо жителите би трябвало да създадат тези разноски, попитахме КЕВР още през май 2020 година, когато и настоявахме цените на топлинната сила да се дефинират всеки месец, а не един път годишно, както планува наредбата за контролиране на цените на топлинната сила, която КЕВР промениха и допълниха през месец май 2020г. показва още тя. В резлултат на  това, че „ Топлофикация-София ” ЕАД купува природния газ от „ Булгаргаз ” ЕАД на една цена, а в цената на топлинната сила разноските за природен газ са изчислени от КЕВР на доста по-висока пригнозна цена на природния газ, единствено за интервала от 1 юли 2020 година до 31 декември 2020 година, потребителите на топлинна сила кредитират безлихвено топлофикационното сдружение с над 15,7 млн. лева

Днес в 13:00 ч. стартира съвещанието на КЕВР за установяване на новата цена на природния газ.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР